OVA NAMIRNICA ČUDA ČINI ZA NAŠ ORGANIZAM: Izvor SELENA I VITAMINA D u jednom plodu kao odličan ŠTIT od perhlade i virusa

Hranljiva vrednost pečuraka je velika, a izrazito su bogate proteinima, vitaminom D i selenom pa predstavljaju odličan izbor za zimsku trpezu u vidu zaštite od virusa.

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom.

Bogate su i biljnim mastima, bjelančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom. Sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečraka ima samo između 18 i 23 kalorija.

Evo zašto ih je dobro jesti što češće:

Odličan su izvor vitamina D i selena

Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji deluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razboj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U posljednje vrijeme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na cjelokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

Štite od raka

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku.

Zamjena su za meso

Zbog svoje teksture koja podsjeća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa.

Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

Izvor: novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*